tirsdag den 22. november 2011

Lonesome George


Nu har vi vaeret paa Galapagos i byen Puerto Ayora i naesten to uger, og der er sket massere af spaendende ting! Ogsaa vores frivillige arbejde er vi kommet godt i gang med.

Loerdag, den 12. november var vi nogle der tog ud til Charles Darwin Research Station. Stedet laa lige i udkanten af byen, saa vi kunne nemt gaa der ud. Paa vej der ud saa vi mange smaa firben og vi saa for foerste gang de store liguaner.

I parken havde de omraader delt ind til skildpadder i forskellige stoerelser. Vi startede med at kigge lidt paa de smaa, og gik saa videre til de stoerre. De stoerste skildpadder var enormt store!



I parken saa vi ogsaa skildpadden Lonesome George, som er den sidste af den slags der stadig er i live. Der findes ikke andre skilpader af samme type, saa artens overlevelseschancer er ikke-eksisterende. Skildpadden er paa en maade blevet et symbol for at beskytte truede dyrearter.


Om soendagen var vi en gruppe der gik ud til en standen Tortuga Bay, der laa 40 minutters gang fra byen. Der var lavet en fin lille sti hele vejen.


Paa den brede hvide sand-strand slaebte der sig nogle store liguaner langsomt af sted, og paa nogle sten sad der pelikaner. Boelgerne var lidt store, saa der var nogle i vandet der surfede. Vi gik lidt videre, og fandt en fin strand, og noget helt stille vand. Her blev vi saa og noed livet det meste af dagen.


Den naeste uge fortsatte vi det frivillige arbejde. I min gruppe blev vi mandag og tirsdag sat til at plante traeer, bl.a. nogen af de planter vi havde vandet og ordnet foerste dag paa arbejdet.
Planterne vi satte i jorden, var planter der stammer fra Galapagos. Marken vi arbejdede paa, var blevet ryddet for planter der ikke stammede fra galapagos.
Vi fandt ud af, at de ikke goer ret meget ud af at systematisere og effektivisere arbejdet, saa det gik ikke helt saa hurtigt som det maaske kunne. Vi forsoegte dog at lave lidt system alligevel.
Paa marken saa vi nogle faa skildpadder, og tog nogle billeder af dem.

Det viste sig, at vi kun skulle arbejde der i 3 dage, for den 4. dag paa arbejde, blev vi koert til et nyt sted. Det var et omraade hvor planter der var blevet taget med til Galapagos havde spredt sig, saa den overordnede opgave var, at faa stedet til at se ud, som det gjorde foer mennesker havde roert det. Dette skulle goeres ved at fjerne alle de planter der ikke stammede fra Galapagos, og derefter plante planter fra Galapagos.

I omraadet var der enormt mange kaempe skildpadder - vi kunne nemt taelle 50! De foerste par dage det nye sted, var vi nogle der havde maske og handsker paa, der gik rundt og malede traer der ikke hoerte til her med noget gift. Mens vi gjorde det, gik den anden halvdel af holdet rundt og samlede grene og doede brombaerbuske.
Den 3. dag det nye sted, skulle der ikke laengere males, saa siden har vi bare samlet graene i bunker. Det har vaeret verdens fedeste arbejdsplads, fordi vi har gaaet rundt mellem kaempe skildpadder!

En af dagene paa arbejdet, var vi saa heldige at see en skildpadde parring, selvom jeg nu vil kalde det en skildpadde voldtaegt. Mig, Sara og Mohammed gaar og arbejder, da vi ser en knap saa stor hun-skildpadde komme "loebende" (det har nok vaeret top-hastighed) med en kaempe stor han-skildpadde lige i haelende. Sara peger paa dem, og siger "Se, de leger!", men lidt efter indhenter den store skildpadde hunnen, og kaster sig brutalt op paa hunnen (overdrivelse muligvis brugt), der saa maa opgive flugten. Her er han saa i gang i omkring en halv time, men ind i mellem holder han nogle 2-5 minutters lange pauser, som om han lige havde glemt hvad han havde gang i.


I weekenden (19-20 nov.) tog ca halvdelen af holdet til en anden oe paa galapagos, for at tage Padi Advanced dykkercertifikat. De havde en super fed oplevelse, og saa baade spaendende fisk, hav skildpadder og hajer.

Se flere billeder fra Galapagos i albummet paa google picasa.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar